Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO arvustus

Ehk kuidas saada häkkeriks. Kirjutis annab hea ülevaate häkkerist kui sellisest ning on väärt lugemine kõigile. Seletab vahet häkkeril ja kräkkeril kusjuures viimane on keegi keda peetakse ekslikult häkkeriks - ka mina siiani. Häkker on pigem mõni nädal tagasi käsitletud teemaga IT professionaal kes aga kasutab ja arendab avatud lähtekoodi. Seni oli minu jaoks kuulsaim "häkker" Kevin Mitnick kes alustas "black hat" teekonnal ning on ka kinnipidamisasutuses istuma pidanud. Hilisemal ajal on ta tuntud "white hat" teekonnal kus seniajani pakub teenust suurfirmadele turvariskide leidmiseks ning eemaldamiseks. Peale antud õpetuse läbilugemist tuleb välja, et igasugu penetreerimine pole absoluudselt häkkeri pärusmaa vaid käib käsikäes kräkkeriga.

Kirjapandus on kirjutatud lihtsasti arusaadavalt ning hästi struktureerituna sammud ja oskused kuidas algust teha. Mis tehnoloogiaid õppida ja mida vältida. Seejuures tehakse algust hoopis häkkeri suhtumisest ja maailma nägemusest mitte niivõrd oskustega. Leian, et see on väga oluline igas valdkonnas, et peab olema teema vastu suur huvi ja tugev enesedistsipliin - seda on ka vastavas juhises välja toodud. Kolmanda osana on kirjutatud häkkeri staatusest milles on välja toodud peamised tegevused mida tehes häkkerikultuuris tema staatus kindlasti tõuseb. Eraldi väärib mainimist ka alateema nimega stiilipunktid. Erinevad oskused ja harjumused mida võiks endas arendada ja mis pole otseselt seotud IT'ga, kuid näitavad pühendumust, suhtumist ja ka väljapeetust. Lõpetuseks on alapeatükina toodud korduma kippuvad küsimused mis võtab hästi kokku kogu kirjutise.

Minu jaoks väga huvitav lugemine ning lisaväärtust annavad tekstis edasisuunavad allikad mis käsitlevad spetsiifilisemalt üht või teist teemat. Pean tunnistama, et ka päris motiveeriv ja tekkis himu Linux oma arvutile peale panna ja rohkem süvitsi teemasse minna. Arvan, et tänu selle nädala teemale olen lõpuks aru saanud kes on häkker ja kes on kräkker.


Comments

Popular posts from this blog

Kaks tuntud IT-juhti, kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi

Tarkvara arendus- ja ärimudel konkreetse projekti näitel

Microsofti eetikakoodeks