Minu jaoks kõige uudsem tugilahendus

Selle nädala teemaks on tugilahendused arvutiga töötamiseks inimestele kes, seda ei pruugi suuta teha tavapärasel moel. Välja on toodud väga huvitavaid lahendusi mis minu jaoks on kõik uudsed ning millega pole kunagi kokku puutunud. Küll aga peatükki lugedes ekslesid mu mõtted pidevalt lahendusele mida otseselt polnud mainitud. Lihtsustatult silmadega navigeerimist ja ka käskude sisestamist arvuti ekraanil. Juba pikemat aega tagasi oli kuulda uhkematel autodel kasutusele võtt silma reaktsiooni jälgimise süsteem. Sellest teemast tulenevalt mõtlesin, et kas on olemas võimalik kursorit ekraanil silmadega juhtida, ehk kuhu vaatad siis sinna ka kursor osutab. Tuleb välja, et on täitsa olemas.

Peale väikest otsimist internetis leidsin Tobii toote eyeX. Antud toode on loodud just seda tegemaks, et jälgida lisaseadme abil silma liikumist. Küll aga ei liigu elavalt visuaalne kursor silmavaatega pidevalt kaasas, vaid kursori liigutamiseks vaadeldavasse punkti on vaja siiski klaviatuuril valitud klahvi vajutamist. Kindlasti saab selleks kasutada ka mõnda muud lülitit. Paraku on täpsus kuskil 1cm piirides, et siis soovitatakse täpsmealt siiski touchpad'i või mõne muu osutusvahendiga teha. See pole ka üllatav, sest ka ise vaadates konkreetset ühte tähte näiteks ekraanil, näen ma kergesti ka ümbritsevat ning kuidas andur suudab täpselt tuvastada millist tähte või isegi tähe osa ma vaatlen. Juhul kui pole väga suurt täpsust vaja võib see olla väga hea abivahend ning kiirendada ka tööd kellel otseselt raskusi pole ka tavahiirt kasutada.

Microsoftil on olemas tugi Tobii silma tracker'ile. Kodulehel on olemas juhend kuidas seda seadistada ning samuti on välja toodud tõrgete ohud. Tuleb välja, et olenevalt ekraani kaldenurgast ja kaugusest kasutaja silmadest võib tulemus erineda ja tuleb uuesti kalibreerida. Samuti häirib ümbritsev valgus täpsust, päevavalgus akendest või kasutatav toavalgustus. Parima tulemuse saavutamiseks peaks selle abilahenduse kasutamine toimuma alati samades tingimustes, kus kasutaja püsib peaaegu, et liikumatult ning ümbritsev keskkond on samade valgusallikatega.

Isiklikult usun, et selle tootearendusega olakse teel millegi suurepäraseks tulevikus. Kui täpsust suudetakse paremaks timmida siis võiks see asendada üheltmaalt hiire ning peale ümberharjutmist arvuti kasutus kiirus ja mugavus suureneks. Väga raske puude puhul, kus inimene võibolla suudaks ainult silmamune liigutada ja ehk lülitit vajutada saaks tulevikus tänu sellele lahenudsele siiski arvutit kasutada ning töötada. Piisava täpsuse korral on võimalik arvestatava kiirusega ka ekraanil kuvataval klaviatuuril kasvõi koodi kirjutada.

Kasutatud allikad:

Comments

Popular posts from this blog

Kaks tuntud IT-juhti, kes esindavad kaht erinevat juhitüüpi

Tarkvara arendus- ja ärimudel konkreetse projekti näitel

Microsofti eetikakoodeks